antibiotice tratament endocardita infectioasa

Ce este profilaxia antibiotică a endocarditei infecțioase???

Există persoane care prezintă un risc crescut de infecții ale valvelor inimii (afecțiune numită endocardită infecțioasă) ce trebuie să ia un antibiotic înainte de anumite proceduri dentare sau alte proceduri medicale invazive. Noțiunea poartă numele de „profilaxie antibiotică”, deoarece dorește a preveni infecția prin luarea unui antibiotic înainte de procedura propriu-zisă.

Endocardita infecțioasă este o boală rară, în care bacteriile intră în fluxul sanguin în timpul unei proceduri dentare sau chirurgicale și se deplasează de-a lungul torentului sanguin și se grefează/fixează în inima, de obicei la nivelul valvelor.

De-a lungul timpului medicii au fost împărțiți între a efectua sau nu profilaxia endocarditei infecțioase, punând în balanță pe de-o parte că utilizarea pe scară largă a antibioticelor va avea că rezultat crearea unor microorganisme rezistente, lipsa studiilor în favoarea profilaxiei, riscul de reacții alergice la antibiotice, pe de altă parte necesitatea evitării unei astfel de infecții cu o mortalitate mare și complicații severe la o populație deja tarată.

Cine beneficiază de profilaxia antibiotică?

Pacienții considerați cu risc înalt, ce au:

– valve mecanice protetice (mecanice, biologice și valve homograft)
– materiale protetice folosite pentru repararea valvelor precum inele folosite în anuloplastie și cordaje
– istoric de endocardită infecțioasă
– boli congenitale cianogene nereparate sau reparate, însă cu un shunt rezidual sau regurgitare valvulară la nivelul patchului
– device-uri de închidere sau stenturi în primele 6 luni după procedura.
– regurgitări valvulare datorată unei valve anormale

Ce proceduri necesită profilaxie antibiotică?

proceduri dentare ce abordează gingia, regiunea dentară periapicala sau mucoasa orală, extracții dentare, drenajul abcesului dentar.

NU necesită profilaxie: injecții anestezice în țesut “curat”, neinfectat, efectuarea de radiografii dentare, aplicarea aparatelor protodontice detașabile, aplicarea sau reglarea aparatelor ortodontice, plasarea de bracketi ortodontici, sângerarea de la traume la buze sau mucoasa bucală.

proceduri de tract respirator ce implică incizii și biopsia mucoasei (operații pe amigdale, adenoide, bronhoscopie cu biopsie)
– biopsie sau incizii de piele sau alte țesuturi infectate
operație pe inima cu material protetic intravascular sau intracardiaca

Procedurile gastrointestinale și genitourinare, sarcină și nașterea prin cezariană și naturală, în general, nu necesită profilaxie antibiotică deoarece riscul este relativ mic.

Cum putem preveni?

Prin o igienă strictă a gurii și a tegumentelor. Este importantă prevenția prevenirea formării plăcii și a bacteriilor în cavitatea bucală, ce se face prin detartraj la 6 luni, periaj de două ori pe zi și folosirea aței dentare zilnice.

Schema profilaxiei antibiotice la adulți:

Cu 30-60 de minute înainte de procedură una din opțiunile următoare în doza unică:

Amoxicilină 2g oral sau intravenos sau

Ampicilina 2g oral sau intravenos sau

Ceftriaxona 1g intravenos.

În caz de ALERGIE LA PENICILINĂ sau AMPICILINĂ în doza unică:

Clindamicina 600 mg oral/intravenos sau

Azitromicina/ Claritromicina 500 mg oral sau

Cefalexin 2g oral/intravenos.

Acest articol este doar în scop educațional și nu este destinat să înlocuiască sfatul medicului dumneavoastră sau al altui furnizor de servicii medicale. Solicitați întotdeauna sfatul propriului medic sau al altui profesionist calificat din domeniul sănătății cu privire la orice întrebări sau probleme medicale.