consult medical programare intrebari

Cum sa optimizez timpul petrecut cu medicul meu?

Timpul petrecut cu medicul tău, fie el în timpul vizitei zilnice pe perioada spitalizării sau cel petrecut în cabinet în cadrul controlului medical periodic, este foarte important și, de ce să nu recunoaștem, uneori mult prea scurt pentru a acoperi toate întrebările pe care le ai. De aceea trebuie să te pregătești înainte de aceasta întălnire pentru a putea acoperi cât mai multe lucruri în acel timp.

Câteva lucruri importante pe care trebuie să le ții minte când vorbești cu doctorul tău sunt:

  1. Fii sincer! în legătură cu medicația luată, dacă ai schimbat dozele, dacă ai întrerupt vreun medicament din motive financiare sau datorită apariției unor reacții adverse, dacă au apărut simptome sau afecțiuni noi etc.
  2. Fii concis! nu te pierde în detalii în timpul discuției. Limitează-te la simptome descrise succint, medicație completă, eventuale efecte adverse sesizate. Medicul te va ghida ulterior cu întrebări ajutătoare. Din păcate sistemul medical din Romania este subdimensionat și medicii trebuie să consulte mulți pacienți în fiecare zi, așa că, vă rog, căutați să vă rezumați la problemele de sănătate, pentru a evita decalarea programărilor atât de neplăcută pentru toți.
  3. Scrie pe o foaie întrebările pe care le ai sau subiectele pe care vrei să le abordezi cu medicul tău pentru a nu omite nimic. În timpul consultului întrebările și instrucțiunile medicului te pot devia și face să uiți de propriile tale întrebări, de aceea înaintea consultului pregătește o lista cu lucrurile pe care vrei să le discuți. O comunicare eficientă crește buna manageriere a bolii prin o aderență crescută la tratament a pacientului, deoarece este bazată o înțelegere a propriei patologii, a riscurilor pe care le aduce și a posibilelor opțiuni terapeutice.
  4. Adu pe cineva cu tine: soț, părinte, ruda apropiată la consulturi. Daca ești o persoana emotivă sau nu auzi foarte bine (hipoacuzie, surditate) o a treia persoană poate înțelege mai bine instrucțiunile și recomandările medicului. De asemenea sprijinul de la un partener, familie sau prieteni poate fi foarte util dacă planul de tratament implică modificări majore ale stilului de viață.
  5. Alcătuiește un dosar medical ce să conțină schema de medicamente, externări, scrisori medicale, investigații și analize (de preferință aranjat în ordine cronologică), din care medicul tău poate selecta informațiile și diagnosticele pe care le consideră necesare, deoarece involuntar se pot omite informații esențiale actului medical.
  6. Interesează-te de istoricul familial! și crează o listă cu bolile rudelor apropiate (nu cele de partea soțului/soției) care să includă: boli de inimă, hipertensiune, diabet zaharat, accident vascular cerebral, boli autoimune, boli congenitale (din naștere), neoplazii, morți subite. Multe din acestea sunt moștenite și istoricul familial poate orienta medicul spre riscul de dezvoltare a unor probleme de sănătate.