
Tratamentul cancerului și inima ta
Opțiunile terapeutice în patologia oncologică (chimioterapia și radioterapia) salvează vieți, însă aceste terapii au dublu tăiș, uneori putând afecta inima și vasele de sânge.
Exemple de afecțiuni cardiovasculare ce pot surveni prin prisma tratamentelor oncologice:
- Hipertensiunea arterială.
- Hipertensiunea pulmonară.
- Afectarea coagulării sângelui: tromboză venoasă profundă, tromboembolismul pulmonar.
- Boala arterială periferică.
- Accidentul vascular cerebral.
- Infarctul miocardic acut.
- Tulburări de ritm ale inimii (aritmii).
- Inflamarea mușchiului inimii (miocardită).
- Afectarea pericardică.
- Insuficiența cardiacă.
Unele complicații pot apărea în timpul tratamentului, altele la distanță de acesta. De aceea este important sa îți protejezi inima înainte, în timpul și după tratamentul oncologic prin monitorizare periodică de către un medic cardiolog.
Cei cu o patologie cardiacă preexistentă trebuie cu atât mai mult să aibă o colaborare strânsă între medicul cardiolog și cel oncolog sau să consulte un cardio-oncolog, deoarece pot exista interacțiuni medicamentoase între medicamentele utilizate in schema de chimioterapie și medicația personală (unii inhibitori de angiogeneza pot scădea biodisponibilitatea clopidogrelului, statinele pot crește potența chimioterapicelor, crescând totodată și toxicitatea acestora) sau poate crește riscul de sângerare în cazul tratamentelor anticoagulante administrate pe fondul unei trombocitopenii induse de chimioterapie.
În cazul în care porțiuni ale inimii sunt prinse in câmpul de iradiere, problemele pot apărea după mulți ani de la expunere, din cauza unei boli coronariene accelerate, rigidizării celulelor musculare, tulburării circuitelor electrice ale inimii, inflamației și îngroșării pericardului sau deteriorării accelerate a valvelor.
Care sunt simptomele pe care le poți simți?
- Lipsă de aer (dispnee) în timpul efortului sau în repaus.
- Oboseală.
- Durere în piept.
- Tuse nocturnă.
- Creștere în greutate.
- Umflarea picioarelor, gleznelor, gambelor uni sau bilateral.
- Amețeli.
- Bătăi neregulate ale inimii.
Care sunt medicamentele care afectează inima ta?
- Taxanii, 5-fluorouracilul, Vincristina, Sorafenibul, Capecitabina și Rituximabul din schemele terapeutice pentru cancerele mamare, colo-rectale, limfoame, leucemii, cancerele hepatice sau tiroidiene pot determina o accelerare a aterosclerozei, ducând la boala cardiacă ischemică.
- Sunitinibul, Cisplatinul, Talidomida și Bevacizumabul pot crește incidența trombembolismului venos.
- După administrarea de Sunitinib sau Bevacizumab în cancerele colo-rectale, renale sau pulmonare poate apărea hipertensiunea arterială.
- Ciclofosfamida și Bleomicina poate da afectări pericardice sau hipertensiune pulmonară.
În aceste perioade dificile, printre curele de chimioterapie și consulturile oncologice, trebuie să vă gândiți cu speranță la viitor și să pregătiți un organism sănătos pentru a face față noilor provocări. Chimio-radioterapia este, într-adevăr, o medicație foarte dificil de tolerat, cu repercursiuni pe termen lung asupra organismului, însă acesta este prețul care trebuie plătit pentru a învinge boala. De aceea, după vindecare, va trebui să mențineți schimbările stilului de viață sau să le implementați în această etapă (să adoptați o alimentație sănătoasă, să renunțați la alcool, fumat, să urmați medicația prescrisa, să faceți zilnic exerciții etc.) și să aveți întotdeauna un grad înalt de suspiciune de boală, deoarece repercusiunile terapiei oncologice se pot întinde pe mai mulți ani de la momentul administrării și pot fi foarte variate.
Cum puteți preveni?
Prin controlul factorilor de risc (tensiunea arterială, dislipidemia, diabetul zaharat), sevrarea fumatului, consumului de alcool și a substanțelor psihoactive de abuz, printr-o dietă echilibrată și minim 30 de minute de exerciții fizice pe zi.