Manevra de salvare de la sufocare pentru adulți, copii și sugari

Inspirat de recentul caz în care un băiețel de numai 5 ani s-a sufocat cu o piesă dintr-o jucărie și a murit, medicul pediatru Mihai Craiu a început să filmeze o serie de video-uri cu sfaturi utile ce vin în sprijinul părinților. Filmările le puteți găsi pe pagina sa de facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Manevra de salvare de la sufocare (manevra Heimlich) se efectuează atunci când unei persoane i-a pătruns în căile aeriene superioare un corp străin (alimente, obiecte etc.), ce nu mai permite pasajul aerului. Tusea este foarte importantă în aceste momente. Dacă victima poate tuşi, încurajaţi-o să facă acest lucru în continuare, cu putere, deoarece poate disloca şi expectora corpul străin.

“Deoarece 8 din 10 persoane care au acest tip de accident sunt copii, ar fi necesar ca toți părinții să cunoască manevrele de prim ajutor în caz de înec cu un corp străin.
Astăzi despre copii cu vârstă peste un an. Manevra este asemănătoare cu cea de la adulți și are 10 pași.
Toate aceste manevre se aplică atâta timp cât este copilul/adultul conștient. Când devine inconștient victima trebuie culcată pe un plan dur și începem masajul cardiac.
Dar până să devină victima inconștientă putem face următoarele acțiuni:
1. Intrebăm cu voce tare “te-ai inecat?”
2. Informăm pacientul că vom încerca să il ajutăm.
3. Aplecăm (dacă se poate) victima. Doar puțin, cât să favorizăm eliminarea corpului străin din gât, prin mavevrele pe care urmează să le facem.
4. Aplicăm lovituri bruște și viguroase (ne gândim la fiecare dintre ele că aceasta este ACEA lovitură care elimină corpul străin!). Maximum 5 lovituri. Pe spatele victimei, între omoplați.
5. Dacă nu am avut succes, ne așezăm în spatele victimei și o cuprindem cu brațele, trecute prin regiunea axilei.
6. Una din mâini, strânsă cu pumnul închis, o punem pe burta victimei. La jumătatea distanței dintre ombilic și osul xifoid.
7. Apucăm ferm pumnul strâns, cu cealaltă mână și tragem BRUSC și tare, în sus și în același timp spre noi. Crește presiunea în abdomenul victimei și, prin intermediul diafragmului, ea va crește și în toracele victimei.
8. Manevra este reușită atunci când iese corpul străin și victima începe să tușească, cu voce.
9. Dacă nu avem succes, repetăm manevra de strâns burta, atâta timp cât e victima conștientă. Dacă aceasta devine inconștiență o culcăm pe un plan dur cu fața în sus.
10. Totul este bine dacă victima și-a revenit și se liniștește.”

Atenţie sporită la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi. Încercați să o puneți pe un plan dur, deoarece este posibil ca în urmatoarele momente să necesite începerea manevrelor de resuscitare.

Sursa: Facebook, pagina Spitalul Virtual pentru Copii (https://fb.watch/3ChSdEwDF9/)

La gravide şi obezi compresiile se aplică la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.

Manevra Heimlich se poate efectua și asupra propriei persoane (auto Heimlich), prin poziționarea unui pumn între ombilic și stern, peste care suprapuneți cealaltă mana și vă sprijiniți pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

manevra heimlich autoheimlich

În cazul sugarilor manevra diferă puțin, după cum puteți vedea în filmarea cu scop informativ efectuată de către medicul urgentist Ionuț Olaru pentru Departamentul pentru Situații de Urgență:

Sursa: Youtube, canalul Departamentul pentru Situații de Urgență (https://www.youtube.com/watch?v=hroz2JpPvFQ)