Sunt îngustările arterelor coronare reversibile?

Fie că ați suferit un infarct miocardic sau că aveți angină pectorala stabilă sau instabilă, incriminată este într-un procent covârșitor ateroscleroza coronariană. În aceste condiții probabil ați auzit de noțiunea de placă de aterom și vă întrebați dacă acestea pot fi stopate din creștere sau, și mai mult, dacă este posibilă inducerea regresiei.

Colesterolul este adesea denigrat ca fiind rău, dar avem nevoie de această substanță pentru a produce bilă, vitamina D și hormoni.

Când celulele au nevoie de mai mult colesterol, ficatul îl trimite prin fluxul sanguin înconjurat de proteine la exterior. Aceste particule încărcate de colesterol sunt cunoscute sub numele de lipoproteine ​​cu densitate scăzută sau LDL. Prea mult LDL în sânge poate determina colesterolul să se depună în pereții arterelor și să formeze plăci de aterom. De aceea, LDL este cunoscut sub numele de colesterol „rău”. Alte particule de lipoproteine ​​cu densitate înaltă sau HDL ajută la eliminarea colesterolului din plăci, de aceea acesta este adesea denumit colesterolul „bun”.

Ce este ateroscleroza?

Ateroscleroza este principala cauză de mortalitate și morbiditate în țările dezvoltate, complicațiile sale majore fiind infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Ateromul reprezintă o acumulare de lipide (colesterol „rău”), ce se depune în pereții vaselor de sânge, formând în timp o placă ateromatoasă, ce micșorează lumenul vascular și, în consecință, aportul de sânge la țesuturi, generând suferințe de tip ischemic. Cu timpul are loc o calcifiere a exteriorului leziunilor vechi sau avansate, ce este ireversibilă.

În general, o reducere a diametrului vasului de sânge cu peste 70 % este necesară pentru a limita semnificativ fluxul sanguin, generând simptomele specifice ischemiei cronice.

Însa există posibilitatea că o placă de aterom să se fisureze, ceea ce pune în contact elementele aterosclerotice cu fluxului de sânge, ce vă duce la formarea unui tromb (cheag) ce poate astupa parțial sau total artera respectivă, ducând la ischemie acută.

Este regresia plăcilor de aterom posibilă?

Regresia, adică inversarea procesului de ateroscleroză, a fost mult timp un obiectiv în cardiologia modernă. Ecografia intravasculară (IVUS) a fost dezvoltată ca tehnică imagistică intracoronariană pentru a observa pereții vaselor de sânge, pentru a măsura lumenul vasului și zona plăcii cu o acuratețe ridicată. În comparație cu angiografia arterelor coronare, ecografia intravasculara oferă informații mult mai detaliate despre peretele vasului.

IVUS imagini placa de aterom

Totul a început cu ipoteza regresiei aterosclerozei prin scăderea nivelului de lipide din sânge. Mai multe studii au sugerat inițial posibilitatea regresiei plăcii prin optimizarea stilului de viață și trecerea de la o dietă cu colesterol ridicat la o dietă cu nivel scăzut de colesterol. Insă, după apariția medicației hipolipemiante, acest lucru a fost cu adevărat posibil.

Observațiile studiilor efectuate au fost consecvente în constatarea faptului că scăderea agresivă a lipidelor din sânge ar putea reduce progresia aterosclerotică și induce regresia plăcii. Aceste modificări sunt mai evidente în rândul pacienților cu plăci instabile, bogate în lipide, care par a fi mai predispuse la regres cu scăderea agresivă a LDL colesterolului. Însă studiul TACT a evidențiat că o dată calcificate plăcile, ele sunt ireversibile, de aici și denumirea de “rigidizare a arterelor”.

Prin intermediul Computer Tomografului se poate calcula așa-numitul “scor de calciu coronarian”, care determină gradul de calcificare a arterelor coronare. Examinările CT seriate au dovedit că o dată “scos” colesterolul, calciul rămâne și o dată cu el crește densitatea calciului.

Studiile efectuate pe terapiile noi au demonstrat imagistic că scăderea nivelului de LDL-colesterol seric s-a însoțit de regresia plăcilor de aterom. La o valoare în jur de 80 mg/dl LDL colesterol, la jumătate din lotul studiat se putea observa o regresie, însă o dată cu setarea unor limite mai mici, sub 60 mg/dl, aproximativ 90% din plăcile cu potențial de regresie au răspuns pozitiv la tratament. Pe baza acestor studii s-a luat decizia în noile ghiduri de scădere a țintei colesterolului.

Însă reamintesc că tratamentul medicamentos este doar un pilon al regresiei plăcilor de aterom. Pentru a împiedică progresia plăcilor de aterom trebuie să ne adresăm în egală măsură și stilului de viață, îndepărtând o parte din agenții cauzali: dieta bogată în grăsimi de origine animală, fumatul, tensiunea arterială necontrolată, diabetul zaharat dezechilibrat, sedentarismul, obezitatea etc. Doar acționând pe toți acești factori putem obține efectele dorite si preveni complicațiile cardio-vasculare.

Secțiune printr-un vas de sânge.