gravida consult medical

Criza Grand Mal la femeia gravidă – măsuri generale în așteptarea ambulanței

În postarea anterioară am discutat despre eclampsie, care este definită ca o criză epileptică Grand Mal la o femeie gravidă cu preeclampsie. O criză Grand Mal este caracterizată prin pierderea conștienței și are două componente. În prima fază – tonică – mușchii “înţepenesc” timp de 20-30 de secunde, ceea ce duce la cădere. În această fază se poate emite un sunet anormal, realizat de contracţia diafragmului însoţit de eliberarea bruscă a aerului cu glota închisă. Apoi urmează o contracţie clonică generalizată, însoţită de apnee (lipsa respiraţiei), când pacientul devine cianotic, îi crește tensiunea, inima ii bate repede (este tahicardic), secrețiile salivare și din plămâni se exteriorizează pe la nivelul gurii cu apariția unei secreții aerate, spumoase, ce poate conține sânge datorită mușcării limbii, obrajilor sau buzelor. A doua fază – clonică – este compusă din contracții musculare involuntare violente și durează 20-40 de secunde. Ulterior urmează faza post-critică, cu relaxarea musculaturii și a sfincterelor (putând avea loc emisii de scaun sau urină) și revenirea treptată a stării de conștiență.

La femeia gravidă aceasta reprezintă o urgență medico-chirurgicală, ce poate fi datorată vasospasmului cerebral, hemoragiei, ischemie, edemului sau microtrombilor ce cauzează ocluzia (închidere) vaselor cerebrale și necesită intervenție de urgență!!

Măsuri generale în cursul unei crize convulsive epileptice:

1. Uită-te la ceas și reține ora la care a început criza, ce s-a întâmplat înainte, în timpul și după criză.

2. În urma unei crize epileptice persoana devine inconștientă în prima fază și cade, lovindu-se. Protejează capul împotriva traumatismelor oferindu-i un suport moale. Dacă nu ai așa ceva la îndemană, poți băga vârful pantofilor sub capul persoanei în cauză pentru a o proteja.

3. Îndepărtează obiectele periculoase din jurul persoanei.

4. Nu o mișca decât dacă se află într-un loc care îi pune viața în pericol. Mobilizarea se face prinzând-o de haine de la nivelul umerilor.

5. Pacientul nu va fi imobilizat. Dacă dorim să protejăm persoana să nu se lovească de asfalt sau de obiectele din jur în timpul etapei clonice a crizei Grand Mal, cel mult putem prinde mâinile persoanei în convulsii de la încheieturi, cu blândețe, asfel încât forța noastră să fie mică și să prevină lovirea. Membrele nu trebuiesc ținute strâns, deoarece riscăm să producem fracturi persoanei aflate în criză convulsivă.

6. Așezarea pacientului în poziția de siguranță (culcat pe o parte) este posibilă, în general, după criza clonică și are rolul de a preveni aspirația în căile aeriene. Rețineți că există un risc mic de vărsături post-convulsive, înainte ca persoana să fie complet alertă. Prin urmare, capul persoanei trebuie întors, astfel încât vărsăturile să se scurgă din gură fără a fi inhalate.

7. Nu bagăm nimic în gura persoanei, mai ales degetele noastre. Puterea de contracție a maxilarului în timpul convulsiilor este foarte mare și poate reteza degetul. Înghițirea limbii e doar un mit, însă ea poate obstrucționa căile respiratorii, de aceea trebuie să fim atenți la cianoza periorală (albăstrire în jurul gurii).

8. Nu îi dați persoanei apă, pastile sau alimente până când nu este complet alertă, deoarece poate aspira acestea în plămâni.

8. Nu mușcăm persoana aflată în convulsii de deget. Crizele convulsive își urmează propriul curs și, de cele mai multe ori, încetează spontan, fără vreo intervenție medicamentoasă.

9. O criză poate dura între 30 de secunde și 5 minute. Discutați calm cu persoana în timp ce își recapătă cunoștința și întrebați-i dacă sunt bine. Asigurați persoana că este în siguranță și că veți rămâne cu ea în timp ce se recuperează.

Apelați la serviciul de urgență – 112 – dacă:

  • activitatea convulsivă durează peste 5 minute;
  • urmează rapid o a doua criză;
  • persoana este gravidă;
  • persoana nu își recapătă conștiența la mai mult de 5 minute după oprirea convulsiei;
  • persoana are un număr mai mare de convulsii decât în mod obișnuit;
  • persoana este rănită, devine albastră la față, în jurul gurii sau a înghițit apă;
  • știi sau crezi că este prima criză a persoanei.

Criză epileptică grand mal- sursa Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=pyHnmQPGGBM

 

Prim ajutor în cazul crizelor epileptice – sursa Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=MkJjBSGLVWc