10 afecțiuni care pot fi ameliorate prin mers

Mersul pe jos nu este doar foarte accesibil și convenabil, dar s-a dovedit a fi extrem de benefic atât pentru creșterea imunității, cât și pentru problemele de sănătate deja existente.

În ceea ce privește cât de mult trebuie să mergi pentru a obține un beneficiu, unele surse recomandă 10.000 de pași pe zi, în timp ce alte cercetări demonstrează că efectele pozitive sunt posibile chiar și cu doar 15 minute de mers pe zi. Deși mersul pe jos nu este un înlocuitor al tratamentului medical, acesta poate face cu adevărat diferența în aceste 10 afecțiuni.

1. Bolile cardio-vasculare.

Mersul pe jos este una dintre cele mai la ușor de implementat intervenții pentru sănătatea inimii. O meta-analiză a arătat că participanții la studiu care au fost incluși în grupul de mers pe jos în aer liber au demonstrat îmbunătățiri ale tensiunii arteriale, frecvenței cardiace în repaus și valorile colesterolului. Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate aerobă de intensitate moderată (cum ar fi mersul pe jos), îmbunătățirile însă ar putea fi chiar mai mari decât ceea ce s-a arătat în meta-analiza.

Dar cu cât mergi mai mult și mai repede, cu atât beneficiile sunt mai mari. Un studiu din 2017 realizat pe mai mult de 50.000 de adulți din Marea Britanie, publicat în British Journal of Sports Medicine, a constatat că persoanele care mergeau într-un ritm mediu sau rapid între cinci și 10 ore pe săptămână aveau cu aproximativ 24% mai puține șanse de a muri de boala de inimă, comparativ cu mersul lent.

La persoanele cu hipertensiune arterială, exercițiile fizice pot reduce riscul de a muri de boli cardio-vasculare și reduce riscul ca bolile de inimă să progreseze.

2. Diabetul zaharat de tip 2.

Exercițiile fizice îmbunătățesc controlul glicemiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Activitatea fizică vă poate ajuta, de asemenea, să vă controlați greutatea și să vă sporiți energia.

3. Artrita.

Exercițiile fizice contribuie la reducerea durerii, pot ajuta la menținerea forței musculare în articulațiile afectate și la reducerea rigidității articulare. De asemenea, poate îmbunătăți funcția fizică și calitatea vieții pentru persoanele care suferă de artrită.

4. Osteoporoza.

Osteoporoza este atunci când scade densitatea osoasă, ceea ce duce la o probabilitate mai mare de fracturi. Majoritatea oamenilor nu se gândesc la osteoporoză până când nu sunt mai în vârstă, însă începem să pierdem masă osoasă după vârsta de 35 de ani. Mersul rapid sau în pantă, împreună cu vitamina D, poate stimula construcția osoasă.

5. Durerile de spate.

Activitățile aerobice regulate pot îmbunătăți funcția mușchilor. Exercițiile musculare abdominale și ale spatelui (exerciții de întărire a core-ului) pot ajuta la reducerea simptomelor prin întărirea mușchilor paravertebrali.

6. Astmul.

Exercițiile fizice in aer liber reduc severitatea și frecvența crizelor asmatice.

7. Cancerul.

Exercițiile fizice pot reduce riscul de a muri din cauza cancerului de sân, colorectal și de prostată și, de asemenea, pot îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care au avut cancer.

8. Boala Parkinson.

Exercițiul fizic este ca un medicament pentru boala Parkinson, deoarece duce probabil la eliberarea factorilor de creștere din creier care par să fie de ajutor pentru reducerea simptomelor.

9. Bolile anxios-depresive.

În această pandemie datorită restricțiilor, s-a putut observa cel mai bine impactul mental al mersului. Studiile efectuate au arătat că 4 din 10 adulți au prezentat simptome de anxietate sau depresie în această perioadă, datorat parțial statului înăuntru o perioadă semnificativă de timp.

10. Tulburări ale somnului.

Mersul pe jos contribuie la reducerea stresului, ceea ce poate duce la un somn mai profund. Din nou, este posibil să nu fie nevoie să vă măriți numărul de pași cu atât de mult pentru a observa o diferență. Un studiu recent a constatat că 2.000 de pași pe zi ar putea să vă ajute să dormiți mai bine.

 

NB: Nu uitați să vă consultați medicul înainte de a începe un plan de mers și ajustați intensitatea și durata potrivită pentru dvs. în funcție de limita toleranței.