
Ce înseamnă dacă am INR-ul mare?
INR-ul este o analiză care monitorizează eficiența tratamentului anticoagulant oral pe care îl luați (Sintrom/Trombostop).
Ținta pe care trebuie să o atingeți nu este o valoare numerică, ci un interval în care trebuie să vă încadrați la fiecare determinare (cel mai frecvent între 2 și 3, însă pot exista cazuri particulare unde diferă), în funcție de care se ajustează dozele.
Frecvența determinării acestei analize o stabilește medicul curant prescriptor. Inițial, până la stabilirea unei doze, determinările vor fi mai frecvente, ca ulterior să ajungeți la o determinare lunară, pe toată perioada pe care veți lua tratamentul.
Dacă valorile INR-ului sunt crescute sau aveți o predispoziție preexistentă către sângerare, atunci crește riscul de apariție a complicațiilor prin efectul terapeutic de “subțiere a sângelui”. În aceste condiții pot apărea ușoare sângerări la nivelul gingiilor în timpul periajului dentar, sângerări din nas (epistaxis) și vă veți învineți cu ușurință. În cazuri mai puțin frecvente pot apărea sângerări majore grave exteriorizate prin tractul urinar sau digestiv sau chiar sângerări intracerebrale.
Sângele exteriorizat prin urină se numește hematurie și are aspect variabil de la roz-roșu aprins la “zeamă de carne” sau pepsi-cola, datorită timpului prelungit de tranversare a nefronului de către hematii și datorită ph-ului urinar acid, care duce la formarea de methemoglobină care dă aspectul particular al urinii.
La nivel digestiv sângele poate fi exteriorizat prin oricare din cele două orificii. Vărsătura poate fi cu sânge proaspăt sau cu sânge digerat, care are aspect de zaț de cafea (hematemeză), iar scaunul poate fi cu sânge proaspăt sau să prezinte un aspect particular numit melenă – moale, negru, lucios, ca păcura.
Aspect melenă:
Aspect hematemeză (vărsătură cu aspect de zaț de cafea):
În momentul în care urmați un tratament anticoagulant de tipul Sintrom/Trombostop trebuie să aveți un indice de suspiciune ridicat pentru sângerări și, în cazul apariției simptomelor, să vă prezentați de urgență la spital pentru a putea beneficia de un tratament corespunzător. Cel mai important aspect în prevenția apariției complicațiilor îl reprezintă rigurozitatea efectuării periodice a INR-ului. În practica medicală mulți pacienți o dată ieșiți pe ușa spitalului nu au mai efectuat analiza INR până la următorul contact cu un medic, expunându-se ori la riscul de a avea un INR suboptimal, implicit o anticoagulare ineficientă, ori la riscul de a avea un INR crescut (supradozaj cumarinic), cu riscurile adiacente de sângerare.
Citește și despre Fibrilația atrială.