RISCUL CARDIOVASCULAR- Ce semnifică el?

Noțiunea de risc de îmbolnăvire nu spune că ești bolnav acum, ci arată care este probabilitatea de a te îmbolnăvi de o anumită boală, într-un interval de timp variabil interindividual. Este doar o estimare, bazată pe date statistice, cu un grad de imprecizie adiacent, dar îți poate arăta schimbările pe care le poți face în stilul de viață pentru a scădea acest risc.

Riscul cardiovascular reprezintă probabilitatea pe care o are o persoană de a dezvolta în timp un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral într-o perioadă definită de timp, luând în considerare mai mulţi factori de risc în mod simultan. În realitate se încearcă estimarea statusului și evoluției procesului de ateroscleroză, care este cauzată de o creștere a depunerilor de grăsime și colesterol în pereții vaselor de sângefiind o afecţiune care debutează în tinereţe şi progresează cu vârsta, conducând cu timpul la reducerea diametrului vasului de sânge (stenoză) până la înfundarea (ocluzia) acestuia, la nivelul arterelor coronare ale inimii sau la nivel cerebral.

Cu cât aveți mai mulți factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cu atât este mai mare șansa de a dezvolta boala.

Care sunt factorii de risc pentru bolile cardiovasculare?

Unii factori de risc sunt numiți modificabili, deoarece puteți face ceva în privința lor. Există alți factori de risc, numiți nemodificabili, pe care nu îi puteți schimba. Cu toate acestea, mulți factori de risc nemodificabili pot fi controlați și efectul lor redus prin modificări ale stilului de viață.

Care sunt factorii de risc modificabili și nemodificabili?

Factorii de risc modificabili includ:

Vestea bună este că efectul multor factori de risc poate fi schimbat dacă faceți modificări adecvate ale stilului de viață.

Factorii de risc nemodificabili sunt:

Este stresul un factor de risc pentru bolile coronariene?

Stresul nu este considerat a fi un factor de risc direct pentru bolile coronariene, deoarece nu suntem siguri de cum afectează dezvoltarea bolii. Cu toate acestea, modul în care vă confruntați cu stresul poate încuraja comportamente mai puțin sănătoase, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool și consumul de droguri recreaționale. Toate acestea vă pot crește riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

Ce am de făcut după ce am aflat că am risc cardiovascular?

Cea mai importantă și dificilă parte a medicinei este prevenția, de aceea este important să conștientizezi importanța gestionarii propriilor riscuri. Nu omite vizitele la medic. Urmează recomandările și tratamentul indicat. Și schimbă-ți stilul de viață.

În funcție de factorii de risc identificați, măsurile pot varia astfel:

  • renunțarea la fumat (vezi beneficiile);
  • scăderea aportului de grăsimi de origine animală;
  • creșterea aportului de legume și fructe;
  • 30 de minute de mers sau alergat ușor pe zi (citește ce alte afecțiuni pot fi ameliorate de către mers);
  • reducerea aportului de sare;
  • reducerea consumului de alcool;
  • scădere în greutate (citește articolul despre Dieta DASH, ce a fost creată cu sprijinul Institutului Național de Sănătate American special pentru pacienții cardiovasculari);
  • menținerea tensiunii arteriale sub 140/90 mmHg;
  • controlul glicemiilor prin dietă adecvată și tratament.

Implementarea acestul stil de viață mai sănătos nu garantează că nu veți suferi de boli cardiovasculare de-a lungul vieții, deoarece ateroscleroza este un proces inevitabil ce avansează o dată cu înaintarea în vârstă, însă poate întârzia momentul sau scade severitatea evenimentelor. Toate aceste decizii trebuiesc discutate cu medicul curant pentru a putea fi acompaniate de o medicație adjuvantă croită special pentru necesitățile dumneavoastră.

 

Citește articolul: Sunt îngustările arterelor coronare reversibile?