Cei 7 parametri ai sănătății cardiovasculare ideale

În 2009, Asociația Americană a Inimii a lansat un set de 7 parametri ai sănătații cardiovasculare  pentru adulți și copii (Life’s Simple 7), care aduce în prim-plan sănătatea cardiovasculară, spre deosebire de studiile anterioare care se centrau pe bolile cardiovasculare.

Astfel pentru prima dată s-a conturat o imagine ideală a omului sănătos din punct de vedere cardiovascular, un ideal spre care ar trebui sa tindem la orice vârstă, pentru a preveni evenimente pe termen mediu și lung (prevenție primară).

Acești parametri au fost împărțiți în 4 parametri comportamentali (fumatul, greutatea, activitatea fizică și dieta) și 3 parametri clinico-paraclinici (tensiunea arterială, colesterolul total și glicemia):

  1. absența fumatului;
  2. dieta în conformitate cu recomandările actuale;
  3. activitate fizică;
  4. TA < 120/90 mmHg;
  5. IMC (index de masă corporală) < 25 kg/m2;
  6. glicemie a jeune <100 mg/dl;
  7. colesterol total <200 mg/dl.

Trebuie menționat că nici persoanele care indeplinesc aceste criterii nu au un risc cardiovascular nul, însă este redus într-o proporție covârșitoare de 80-90%.

Modificarea stilului de viață trebuie făcută pentru a atinge cât mai mulți parametri ai sănătății cardiovasculare ideale, deoarece fiecare parametru permite o reducere considerabilă a riscului cardiovascular și împreună au un efect aditiv.

Anii ce au urmat au subliniat din ce în ce mai mult că persoanele cu intervale optime ale celor 7 parametri prezintă un risc mai scăzut de boli de inimă și accident vascular cerebral, în comparație cu persoanele cu aceiași factori de risc necontrolați.

Într-un studiu realizat pe o populație mare, diversă din punct de vedere etnic, a unui angajator, costurile anuale de asistență medicală ale angajatorului au fost în medie cu 2.021 dolari mai puțin pentru angajații cu cel puțin șase valori ideale Life’s Simple 7 comparativ cu angajații cu două sau mai puține valori ideale. (Osondu și colab., 2017).

Persoanele cu cel puțin cinci valori ideale au avut un risc redus cu 78% de deces cauzat de inimă, comparativ cu persoanele care nu au avut valori ideale. (Ford și colab., 2012)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *