
Cei 7 parametri ai sănătății cardiovasculare ideale
În 2009, Asociația Americană a Inimii a lansat un set de 7 parametri ai sănătații cardiovasculare pentru adulți și copii (Life’s Simple 7), care aduce în prim-plan sănătatea cardiovasculară, spre deosebire de studiile anterioare care se centrau pe bolile cardiovasculare.
Astfel pentru prima dată s-a conturat o imagine ideală a omului sănătos din punct de vedere cardiovascular, un ideal spre care ar trebui sa tindem la orice vârstă, pentru a preveni evenimente pe termen mediu și lung (prevenție primară).
Acești parametri au fost împărțiți în 4 parametri comportamentali (fumatul, greutatea, activitatea fizică și dieta) și 3 parametri clinico-paraclinici (tensiunea arterială, colesterolul total și glicemia):
- absența fumatului;
- dieta în conformitate cu recomandările actuale;
- activitate fizică;
- TA < 120/90 mmHg;
- IMC (index de masă corporală) < 25 kg/m2;
- glicemie a jeune <100 mg/dl;
- colesterol total <200 mg/dl.
Trebuie menționat că nici persoanele care indeplinesc aceste criterii nu au un risc cardiovascular nul, însă este redus într-o proporție covârșitoare de 80-90%.
Modificarea stilului de viață trebuie făcută pentru a atinge cât mai mulți parametri ai sănătății cardiovasculare ideale, deoarece fiecare parametru permite o reducere considerabilă a riscului cardiovascular și împreună au un efect aditiv.
Anii ce au urmat au subliniat din ce în ce mai mult că persoanele cu intervale optime ale celor 7 parametri prezintă un risc mai scăzut de boli de inimă și accident vascular cerebral, în comparație cu persoanele cu aceiași factori de risc necontrolați.
Într-un studiu realizat pe o populație mare, diversă din punct de vedere etnic, a unui angajator, costurile anuale de asistență medicală ale angajatorului au fost în medie cu 2.021 dolari mai puțin pentru angajații cu cel puțin șase valori ideale Life’s Simple 7 comparativ cu angajații cu două sau mai puține valori ideale. (Osondu și colab., 2017).
Persoanele cu cel puțin cinci valori ideale au avut un risc redus cu 78% de deces cauzat de inimă, comparativ cu persoanele care nu au avut valori ideale. (Ford și colab., 2012)