Care sunt simptomele unui infarct miocardic acut?

Infarctul miocardic sau popular atacul de cord reprezintă o urgență medicală, care are cel mai frecvent ca substrat eroziunea sau ruptura unei plăci de aterom localizată la nivelul arterelor mari ce hrănesc inima (arterele coronare), ce expune straturile subiacente sângelui și compușilor acestuia. Celulele sanguine îl recunoasc “o rană” pe care încearcă o închidă prin formarea unui cheag, ocluzionând astfel vasul de sânge, ceea ce ducând la moartea celulelor deservite de vasul respectiv.

Persoanele care au un infarct miocardic acut simt adesea:

● Durere, presiune, senzația de gheară sau disconfort în piept.

● Durere, furnicături sau disconfort în alte părți ale corpului, numite zone de iradiere: brațe, umeri, spate, gât, maxilar sau epigastru.

● Bătăi neregulate ale inimii.

● Respirație îngreunată (dispnee), scăderea maracată a toleranței la efort.

● Greață, vărsături, eructații sau arsuri la stomac.

● Amețeli,

● Leșin, pierderea conștienței.

● Transpirație sau piele rece.

 

Aceste simptome sunt important de recunoscut, deoarece primele ore de la debutul infarctului miocardic sunt critice, atât datorită riscului de deces prin tulburări de ritm și prin riscul de extindere a ariei de necroză, cât și datorită potențialului reversibil al leziunilor în cazul unei intervenții în timpul ferestrei terapeutice. Recunoscut la timp, un pacient cu infarct miocardic are șanse ca acea parte a inimii să fie salvată și recuperată, dacă se prezintă în primele 4 – 6 ore de la debut.

Dacă credeți că ați putea avea un infarct, sunați imediat la 112. Nu încercați să ajungeți singur la spital.