colesterol

Enigma colesterolului: ce trebuie să știți.

Colesterolul este o substanță cu structură chimică de sterol care intră în compoziția membranelor ce înconjoară și protejează ficatul, măduva spinării, creierul și alte țesuturi. În plus, el se mai găsește și în alimente de natură vegetală, în special semințe și fructe oleaginoase sau uleiuri. În timp ce colesterolul este esențial pentru funcționarea corectă a organismului, prea mult din acesta poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă.

Nivelurile ridicate de colesterol din sânge pot duce la formarea unor placi în artere, care pot restricționa fluxul de sânge către țesutul vascularizat. Acest lucru poate duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral sau alte afecțiuni cardiovasculare grave.

Pentru a reduce riscul de boli de inima, este important să se mențină un nivel sănătos de colesterol. Acest lucru poate fi realizat printr-o combinație de dietă, exerciții fizice și medicamente.

O dietă sănătoasă pentru inimă este una cu conținut scăzut de grăsimi saturate și trans, deoarece aceste tipuri de grăsimi pot crește nivelul de colesterol din sânge. Alimentele bogate în grăsimi saturate și trans includ carnea, untul, brânza și alimentele procesate. În schimb, concentrați-vă pe consumul mai multor fructe, legume, cereale integrale și proteine ​​slabe, cum ar fi peștele și carnea de pasăre.

Pe lângă o dietă sănătoasă, exercițiile fizice regulate pot ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea sănătății generale a inimii. Încercați să efectuați cel puțin 30 de minute de exerciții de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta, în majoritatea zilelor săptămânii.

Pentru unii oameni, medicamentele pot fi, de asemenea, necesare pentru a scădea nivelul colesterolului. Statinele și fenofibrații pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge și la reducerea riscului de boli de inimă.

În concluzie, în timp ce colesterolul este important pentru ca organismul să funcționeze corect, prea mult din acesta poate duce la probleme grave de sănătate. Prin menținerea unei diete sănătoase, exerciții fizice regulate și, eventual, luarea de medicamente, este posibil să se reducă riscul de boli de inimă și să se îmbunătățească sănătatea generală a inimii.