Uleiul de pește sau statinele? Care scade mai mult nivelul de colesterol?

Atât statinele, cât și uleiul de pește pot avea un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol, dar mecanismul de acțiune este diferit și pot fi mai eficiente pe anumite tipuri de colesterol.

Statinele sunt o clasă de medicamente care sunt utilizate pentru a scădea LDL colesterolul, adesea denumit colesterol „rău”. Ele funcționează prin inhibarea unei enzime care este implicată în producția de colesterol în ficat. Statinele s-au dovedit a fi foarte eficiente în reducerea LDL colesterolului și sunt adesea tratamentul de primă linie pentru colesterolul mărit.

Uleiul de pește, pe de altă parte, este un supliment alimentar care conține acizi grași omega-3. Acești acizi grași au multe beneficii pentru sănătate, inclusiv potențialul de a reduce trigliceridele, un alt tip de grăsime din sânge. În timp ce unele studii au sugerat că uleiul de pește poate avea, de asemenea, un efect modest asupra reducerii LDLcolesterolului, dovezile sunt mai puțin clare decât pentru statine.

În general, dacă preocuparea ta principală este reducerea nivelului de LDL colesterol statinele sunt probabil mai eficiente decât uleiul de pește. Cu toate acestea, dacă ai trigliceride mari sau alte afecțiuni de sănătate care ar putea beneficia de suplimentarea cu omega-3, uleiul de pește poate fi un plus util la dieta sau regimul de medicamente.