
Preia controlul asupra sănătății tale: 10 moduri de a scădea tensiunea arterială.
Hipertensiunea arterială este o afecțiune comună în care forța pe care sângele o exercită asupra pereților arterelor este constant crescută. Această valori constant crescute ale tensiunii arteriale afectează organele, în special inima, creierul, rinichii și vasele de sânge și poate crește riscul de probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral și boli de rinichi.
Există mai multe modificări ale stilului de viață pe care le puteți implementa pentru a scădea tensiunea arterială:
- Reducerea aportului de sare: Atunci când organismul are prea mult sodiu acesta duce la contracția vaselor de sânge, ceea ce poate crește tensiunea arterială. Doza zilnică recomandată de sodiu pentru adulți nu este mai mare de 2.300 de miligrame pe zi, iar pentru unele persoane cu hipertensiune arterială sau alte afecțiuni de sănătate, recomandarea poate fi și mai mică. Majoritatea sodiului din dietă provine din alimente procesate, astfel încât reducerea consumului acestor produse și alegerea alimentelor proaspete, integrale, poate fi o strategie eficientă pentru reducerea aportului de sodiu.
- O dietă sănătoasă: o dietă săracă în sare, grăsimi saturate și colesterol și bogată în cereale integrale, fructe și legume poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
- Menținerea unei greutăți optime: Obezitatea poate crește tensiunea arterială, iar gradul de creștere a tensiunii arteriale poate depinde de o varietate de factori, inclusiv vârsta, sexul și starea generală de sănătate. Cu toate acestea, în medie, excesul de greutate poate crește tensiunea arterială sistolica (numărul mare al tensiunii arteriale) cu 2-3 mmHg pentru fiecare kilogram în plus și tensiunea arterială diastolică (numărul mic al tensiunii arteriale) poate fi crescută cu 1-2 mmHg pentru fiecare kilogram în plus.
- Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos, joggingul, înotul sau mersul cu bicicleta, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
- Limitarea consumului de alcool: consumul excesiv de alcool vă poate crește tensiunea arterială, așa că este important să vă limitați consumul.
- Renunțarea la fumat: Studiile au arătat că renunțarea la fumat poate scădea tensiunea arterială, poate îmbunătăți sănătatea inimii și a vaselor de sânge și poate reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
- Reducerea stresului: stresul vă poate crește tensiunea arterială, așa că tehnici precum respirația profundă, meditația sau yoga vă pot ajuta să reduceți tensiunea arterială.
- Dormiți suficient: Somnul joacă un rol foarte important în reglarea tensiunii arteriale. În timpul somnului, tensiunea arterială scade de obicei, iar această reducere a tensiunii arteriale este importantă pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Cu toate acestea, dacă o persoană are tulburări ale somn, este posibil ca tensiunea arterială să nu scadă așa cum ar trebui în timpul somnului, ceea ce poate duce la hipertensiune arterială și alte probleme cardiovasculare. În plus, lipsa cronică de somn sau somnul de proastă calitate pot crește riscul de hipertensiune arterială, chiar și la persoanele care nu au tulburări de somn.
Studiile au arătat că persoanele care dorm în mod constant mai puțin de 6 ore pe noapte au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială. Pe de altă parte, un somn de bună calitate în mod regulat poate ajuta la menținerea unei tensiuni arteriale în limite normale. Majoritatea adulților au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte, iar stabilirea unor obiceiuri bune de somn, cum ar fi respectarea unui program regulat de somn, crearea unui mediu de somn confortabil și evitarea stimulentelor precum cofeina și electronicele înainte de culcare poate ajuta la îmbunătățirea calității și cantității dormi. - Limitarea consumului de cafea: Cafeaua și alte băuturi cu cofeină pot crește tensiunea arterială, deși efectele pot varia de la o persoană la alta. Cofeina este un stimulent care poate crește ritmul cardiac și poate determina îngustarea vaselor de sânge, ceea ce poate crește tensiunea arterială. Cu toate acestea, efectul cofeinei asupra tensiunii arteriale poate varia și în funcție de alți factori precum vârsta, greutatea și starea generală de sănătate, precum și cât de multă cofeină este consumată și cât de des. Unii oameni pot fi mai sensibili la efectele cofeinei decât alții. Ea totuși poate provoca o creștere pe termen scurt a tensiunii arteriale și nu pare să aibă un impact pe termen lung asupra tensiunii arteriale. Cu toate acestea, persoanele cu hipertensiune arterială sau care sunt sensibile la efectele cofeinei ar putea dori să-și limiteze aportul sau să treacă la cafea decofeinizată sau la alte băuturi.
- Luați medicamentele care scad tensiunea arterială: dacă tensiunea arterială este încă ridicată după ce ați făcut schimbări în stilul de viață, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a ajuta la scăderea acesteia.