
Cum timpul restricționat de masă în prima parte a zilei și postul intermitent pot preveni diabetul zaharat de tip 2.
Diabetul zaharat este o afecțiune cronică a metabolismului caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză în sânge. Glucoza este o sursă importantă de energie pentru organism, iar nivelurile ridicate de glucoză în sânge pot duce la complicații serioase, cum ar fi deteriorarea nervilor și vaselor de sânge, afectarea ochilor și a rinichilor și, în cazuri grave, chiar deces.
Glicemia este termenul folosit pentru a descrie nivelul de glucoză din sânge și este măsurată în miligrame de glucoză per decilitru (mg/dL). Valorile cut-off ale glicemiei sunt utilizate pentru a diagnostica diabetul. O glicemie a jeun mai mare de 126 mg/dL, sau o glicemie postprandială mai mare de 200 mg/dL, în mod normal în timpul testului de toleranță la glucoză, indică diabetul. De asemenea, hemoglobina glicată (HbA1c) este o măsură a nivelului mediu de glucoză din sânge a ultimelor trei luni și este utilizată pentru a evalua controlul glicemic pe termen lung. Valorile HbA1c mai mari de 6,5% sunt considerate diagnostice pentru diabet zaharat.
Un studiu recent a arătat că persoanele cu risc crescut de diabet de tip 2 ar putea să-și reducă riscul de a dezvolta diabet prin intermediul unei intervenții dietetice noi și inovatoare care combină postul intermitent (IF) cu timpul restricționat de masă în prima parte a zilei.
Aceasta metoda simplă, dar eficientă poate ajuta la reducerea riscului de diabet și la menținerea unei sănătăți bune în general.
Studiul a implicat peste 200 de persoane, care au fost alese aleatoriu pentru a urma una dintre cele trei intervenții timp de șase luni: gruparea meselor dimineața și post intermitent de 20 de ore de trei ori pe săptămână, restricție calorică zilnică la 70% din necesități sau sfaturi standard privind pierderea în greutate.
În final, primele două intervenții, IF plus timpul restricționat de masă în prima parte a zilei și restricția calorică, au fost legate de beneficii semnificative în ceea ce privește riscul cardiovascular, comparativ cu sfaturile standard privind pierderea în greutate.
Această abordare a fost studiată în contextul prevenției diabetului de tip 2 și s-a constatat că poate fi benefică pentru sănătate.
Cum funcționează mâncatul în prima parte a zilei și postul intermitent:
Mâncatul în prima parte a zilei și postul intermitent funcționează prin reducerea aportului total de calorii, prin creșterea sensibilității și prin reducerea nivelurilor crescute de glucoză din sânge. Mâncatul limitat între orele 8 și 12 poate ajuta la creșterea sensibilității la insulină și la reducerea nivelului de glucoză din sânge, ceea ce poate reduce în final riscul de diabet de tip 2.
Postul intermitent poate ajuta la reducerea nivelului de glucoză din sânge și la îmbunătățirea funcției pancreatice, ceea ce poate reduce, adițional, riscul de diabet de tip 2.
Cum poți începe să aplici aceste abordări în viața ta:
Dacă dorești să începi să aplici aceste principii alimentare în viața ta, începe cu modificări treptate și adaptate la stilul tău de viață actual. Poți începe cu micul dejun bogat în proteine și cu o masă ușoară la prânz, urmat de 20 de ore de fasting. In această perioadă poți consuma apă, cafea sau ceai neîndulcit. Dacă ți se pare prea greu poți încerca să îți reduci fereastra de alimentație la 8 ore și să ai o perioadă de fasting de 16 ore.
Este important să consulți un medic sau un nutriționist înainte de a începe aceste tipuri de alimentație, mai ales dacă ai probleme de sănătate preexistente sau dacă iei medicamente.