preeclampsie hipertensiune sarcina eclampsie gestatie

Ce semnificaţie are hipertensiunea arterială la femeia gravidă?

Cele mai frecvente complicaţii medicale pe perioada sarcinii sunt asociate cu hipertensiunea arterială maternă,  ce se întâlnește la un procent de până la 10% din gravide la nivel global. Pentru a se pune un diagnostic, măsurarea tensiunii arteriale se va face conform recomandărilor ultimului ghid publicat, de preferat cu un sfingomanometru manual cu mercur, în şezut, deoarece decubitul dorsal determină scăderea reîntoarcerii venoase prin compresia venei cave inferioare de către uterul gravid.

Când vi se va comunica valoarea tensiunii arteriale, aceasta va avea 2 numere. De exemplu, ar putea spune că tensiunea arterială este „140 cu 90” mmHg. Pentru a se pune diagnosticul de hipertensiune arterială, prima valoare (numită „presiune sistolică”) trebuie să fie de 140 mmHg sau mai mare și cea de-a doua valoare (numită „presiune diastolică”) trebuie să fie de 90 mmHg sau mai mare, la două determinări distincte, la cel puţin 4 ore distanţă. Ulterior, hipertensiunea arterială se clasifică, în funcţie de severitate, în: hipertensiune arterială uşoară 140-159/ 90-109 mmHg și hipertensiune arterială severă >160/110 mmHg.

Un reper temporal important în această patologie îl reprezintă a-20a săptămână de sarcină, în funcție de care afecțiunile hipertensive în sarcină se clasifică în:

Hipertensiune arterială “de halat alb” în sarcină – reprezintă înregistrarea unor valori mai mari decât în mod normal, atunci când tensiunea arterială este măsurată într-un mediu medical (în cabinetul medicului), dar este în limitele normale în afara acestuia. Acest tip de hipertensiune arterială necesită confirmare printr-o monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale.

Hipertensiune arterială cronică sau preexistentă – este hipertensiunea arterială care a fost prezentă înainte de sarcină sau care apare în primele 20 de săptămâni de sarcină și care persistă după 42 de zile postpartum. Se poate asocia cu proteinurie.

Hipertensiune gestaţională – este tensiune arterială crescută cu debut după săptămâna 20, fără proteine în exces în urină sau alte semne de deteriorare a organelor. Unele femei cu hipertensiune gestațională dezvoltă în cele din urmă preeclampsie.

Preeclampsie – este o complicație care apare în a doua jumătate a sarcinii (după 20 de săptămâni de sarcină), însă poate apărea și în timpul travaliului sau după nașterea copilului (între 6 zile și 6 săptămâni – preeclampsie postpartum). Femeile cu preeclampsie au tensiune arterială crescută (peste 140/90 mmHg) și semne de disfuncții organe materne: hepatice, renale (proteine în urină), hematologice, neurologice, vizuale sau  afectări ale placentei (placenta este organul care aduce bebelușului nutrienți și oxigen și transportă deșeurile).

Hipertensiune cronică cu preeclampsie suprapusă – apare la femeile cărora li s-a diagnosticat hipertensiunea arterială înainte de sarcină, dar care dezvoltă tensiune arterială crescută și proteine în urină sau alte afectări de organ în timpul sarcinii.

Hipertensiune neclasificabilă antenatal – este tensiunea arterială măsurată prima dată după săptămâna 20, care însă persistă după 42 de zile postpartum. Deoarece hipertensiunea arterială nu are de obicei simptome, poate fi greu de stabilit când a început, dacă aceasta nu a fost constant determinată.

Eclampsie – este o criză epileptică de tip Grand Mal (convulsii tonico-clonice) la o femeie însărcinată care suferă de preeclampsie. Aceasta poate fi precedată de dureri de cap, proteinurie, edeme, clonus, tulburări ale vederii, dureri abdominale sau poate apărea independent de acestea, cu analize de laborator perfect normale, în contextul unei tensiuni crescute. Poate fi datorată vasospasmului cerebral, hemoragiei, ischemie, edemului sau microtrombilor ce cauzează ocluzia (închidere) vaselor cerebrale.

Criză de tip grand mal – Sursa Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=vsOMuCSQujc