Tocmai am început să fac mișcare – De ce mă îngraș?

Puteți începe să faceți exerciții din mai multe motive diferite: trebuie să slăbești pentru sănătatea ta, ai o probă sportivă, ai de gând să alergi la un maraton, dorești să iți îmbunătățesti toleranța la efort pentru excursia la ski sau să impresionați pe plajă.

Oricare ar fi motivația ta, aștepta-te să câștigi câteva kilograme în plus la început, dar nu intra în panică pentru ca, în realitate, te afli pe drumul cel bun.

De ce apare o creșterea inițială în greutate?

Când începeți un program de exerciții, corpul dumneavoastră trece în mod natural prin mai multe schimbări în primele câteva luni.

Un nou regim de exerciții fizice vă va deteriora fibrele musculare. Acest lucru cauzează micro traume musculare și inflamație, care determină creșterea temporară a retenției de apă în încercarea de a-l vindeca.

De asemenea, cel mai probabil veți avea febră musculară de la 24 până la 36 de ore după exerciții. Acesta este răspunsul natural al corpului tău la acele micro leziuni musculare și la deteriorarea țesutului muscular.

Deci, nu exagera cu sportul, mănâncă corect și dă-ți mușchilor o cantitate adecvată de odihnă, astfel încât să se poată vindeca și reconstrui.

Modul în care corpul tău furnizează energie mușchilor poate, de asemenea, să adauge greutate la început. Glicogenul sau zahărul, pe care celulele musculare îl transformă în glucoză, este sursa de energie a mușchilor. Când faci mișcare regulată, corpul tău stochează mai mult glicogen pentru a alimenta acest exercițiu. Depozitat în apă, glicogenul trebuie să se lege cu apa ca parte a procesului pentru a alimenta mușchiul. Această apă adaugă și ea o cantitate mică de greutate.

Pe măsură ce mușchii tăi se obișnuiesc cu exercițiile fizice și sunt mai eficienți, ei încep să aibă nevoie de mai puțin glicogen pentru a menține același nivel de energie. Astfel, reținerea apei devine mai mică, astfel încât greutatea dvs. va începe să scadă.

Vei începe să pierzi acea creștere inițială în greutate a apei (de aproximativ una până la trei kilograme) la câteva săptămâni sau la o lună după începerea unui program de exerciții.

Un alt aspect important pe care trebuie să îl iei în considerare în momentul în care te apuci să practici un sport este că inițial poți lua în greutate prin creșterea masei musculare pe care o adaugi cu ajutorul exercițiilor fizice sau cu greutăți. Dar acest lucru nu se vă întâmpla imediat. Masa musculară adăugată va apărea pe display-ul cantarului după cel puțin o lună sau două, moment în care, probabil, deja veți fi pe o pantă de scădere în greutate din cauza exercițiilor.

Din nou, este posibil ca oamenii să nu considere schimbările timpurii ale corpului lor ca fiind pozitive, dar vor fi schimbări bune mai târziu, așa că trebuie să rămâi cu programul tău de exerciții și să ai încredere in proces.